Nota informativa de la Jornada Acim Terres de Ponent Abril 2024

Des del vespre del divendres 5 d’abril fins la tarda del diumenge 7 abril de 2024, s’ha desenvolupat una nova edició de les Jornades d’ACIM, l’Associació Catalana per la Infància Maltractada, a les Terres de Ponent, amb el títol de “Fes-te transitòleg: canviant en confiança”, sota el guiatge del psicòleg Fidel Delgado, a les dependències del Monestir de Les Avellanes. Ara ja fa 25 anys de la tercera edició de la Jornada, que des de 1999 ha estat centrada en atendre’ns a nosaltres, els professionals que tenim cura d’infants i adolescents víctimes de Maltractament i Abús sexual infantil. Per altra banda, des de l’any 2018 el Monestir ha esdevingut la Seu de la Delegació a Ponent de l’ACIM, i és, per a nosaltres, casa nostra.

Els canvis institucionals que en aquest moment s’estan endegant, pel que fa a com s’aborden els casos de maltractament i Abús sexual infantil a les Terres de Ponent, fa que la inestabilitat dels professionals que integren l’Equip EFE de Lleida els generi un cert grau de confusió i desencís. Professionals ja bregats en l’abordatge dels casos i amb l’experiència de 3 anys de recorregut en l’Equip Funcional d’Expertesa en Maltractament i Abús sexual infantil, amb seu a l’Hospital Arnau de Vilanova, de Lleida ciutat, queden exclosos en la integració de l’EFE al nou recurs , la Barnahus “casa d’infants” en islandès. I això és pertorbador tant per als professionals implicats (de Treball social, d’Infermeria) com per a la coordinadora de l’Equip durant aquest anys, la Dra Teresa Vallmanya.

I enmig d’aquest procés de canvi, la proposta del nostre fidel Fidel ha estat del tot encertada. I ens ha ajudat a veure-hi amb uns altres ulls, i a comprendre que, com li agrada a dir al Fidel: “A más follón, más relajación”.

A la Jornada hi han assistit 14 professionals, que han gaudit, a més de l’encert de les aportacions de Fidel Delgado, de les comoditats i de l’espai de natura que l’entorn del Monestir ofereix. Un cop passada l’experiència, i quan tornem a fer front als canvis, ens adonem que, ara, veiem aquest “trànsit” des d’una altra vessant, més realista i positiva, i no tant dramàtica com prèviament.

I adjuntem a aquest escrit el text del que varem llegir el dia 5, al vespre, en la rebuda als assistents a la Jornada.

Ha estat, doncs, una nova i profitosa edició en aquest tasca de “cuidar a qui té cura d’altres”. I confiem que el 2026 puguem, totes i tots, repetir l’experiència.

Balaguer, 11 d’abril de 2024

 

Post Author: ACIM